CONSELLS PER A L’ADMINISTRACIÓ DE MEDICAMENTS

Abans de començar un tractament cal que coneguem les característiques bàsiques dels fàrmacs. Els medicaments són substàncies amb propietats curatives que serveixen per tractar o prevenir les malalties.

Poden actuar sobre la causa de la malaltia, o bé sobre els símptomes com el dolor o la inflamació; i finalment actuen també en la prevenció de malalties, com en el cas de les vacunes. Els medicaments poden estar compostos d’un o diversos principis actius, que són els que exerceixen l’efecte curatiu, i d’altres ingredients, anomenats excipients, necessaris per a la seva elaboració i per facilitar la seva acció.

La forma farmacèutica és la manera en què es presenten els medicaments perquè aquests puguin assolir la màxima eficàcia quan s’administren. Cada forma farmacèutica té la seva via d’administració. Entre les més habituals hi ha els comprimits, les càpsules i els xarops, que s’administren per via oral. Les pomades i cremes s’apliquen sobre la pell, i els col·liris per via oftàlmica. Un altre tipus de presentació dels fàrmacs són les ampolles injectables que s’administren a través de la pell i el múscul mitjançant injecció. També, trobem formes com els supositoris que s’administren per via rectal i els òvuls per via vaginal, entre d’altres.

Els comprimits i les càpsules s’han d’empassar acompanyats d’un got d’aigua, llevat que ens indiquin que hem de mantenir el comprimit sota la llengua fins que es dissolguin o que podem mastegar. No s’ha de buidar el contingut de la càpsula, ni partir o triturar sense consultar-ho amb el farmacèutic.

Per aplicar els col·liris o pomades oftàlmiques sobre l’ull hem de baixar lleugerament amb un dit la parpella inferior i un cop administrades les gotes del col·liri parpellejar lleugerament; en el cas de les pomades oftàlmiques hem de mantenir l’ull tancat durant un minut. Aquests preparats són estèrils però deixen de ser-ho un cop oberts, per això no s’han de guardar quan s’acabi el tractament.

Sempre hem de prendre el nombre de comprimits, càpsules o cullerades de xarop que ens indiqui el metge per a cada presa i fer-ho amb la freqüència prescrita durant tot el període de temps. A més, cal respectar la durada del tractament encara que desapareguin els símptomes o ens sentim millor, ja que correm el risc de recaure i en aquest cas, un segon tractament podria ser més perillós, llarg i costós per a la nostra salut. Durant el tractament hem de respectar les condicions de conservació dels medicaments normalment en llocs frescos, secs i protegits de la llum, llevat que s’especifiqui una altra cosa. Quan finalitzi el tractament no hem de guardar els medicaments davant el risc d’utilitzar-los malament o que caduquin. No llencis els medicaments a les escombraries, consulta al teu farmacèutic.

No ho oblidi: Pregunti sempre al seu farmacèutic. Ell l’informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d’adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *