Avui a Farmàcia Torello parlem de la nutrició en la tercera edat: què, quan i com menjar?

Moltes preguntes sorgeixen quan es pensa en l’alimentació que poden -o haurien- portar els adults grans. Hi ha menjars o begudes que convé evitar? La dieta és la mateixa per a homes i dones? ¿Han de fer les quatre àpats diaris o menjar sol quan tenen gana? Aïllem tots els dubtes.

Menjar a la tercera edat-5

Com hauria de ser una “dieta” per a un adult major?

A l’hora de planificar una dieta, s’hauria de tenir en compte que sigui:

* Individualitzada.

* Equilibrada en nutrients.

* Variada, amb presentacions atractives i acolorides.

* Amb menjars fàcils de preparar, gustoses, de fàcil masticació i digestió.

Què tan important és saber quines són les afeccions que té la persona?

És un factor molt important. De les afeccions dependrà la selecció d’aliments amb què s’elaboraran els menjars, el tipus de consistència i el fraccionament.

Hi ha aliments que siguin beneficiosos “per a tots” els adults grans?

Hi ha alguns que aporten nutrients molt important per conservar un correcte estat de salut. Són les carns, els lactis, les fruites, els vegetals, els cereals en general i els olis.

Existeixen ingredients, menjars o begudes que siguin desaconsellables?

En general són desaconsellables els excessos en tots els àpats, però més encara pel que fa al cafè, els sucres i els greixos.

Existeixen ingredients, menjars o begudes que siguin sempre recomanables?

Podem dir que sempre és recomanable el consum de líquids com l’aigua, els sucs naturals i les gelatines (light, si és possible), per mantenir-hidratats, especialment en l’època de calor. Podem afegir els següents aliments:

* Carn de vaca, pollastre, peix, conill, etc .: aporten ferro i proteïnes (imprescindibles per evitar la pèrdua de massa muscular, cosa molt freqüent en adults majors). El consell aquí és triar les que siguin tendres, ja que si són talls “durs” és probable que un cop cuites siguin descartades per dificultats en la masticació i la deglució.

Menjar a la tercera edat-3

* Vegetals i fruites: aporten vitamines, minerals -principalment si es consumeixen crues- i fibra, indispensable per millorar la digestió i evitar restrenyiment.

* Lactis: els formatges, els iogurts i la llet (de ser necessària baixa en lactosa, per evitar la formació de gasos) són importants per a l’adequat aportació de calci.

* Cereals: la farina de blat de moro, els fideus i l’arròs aporten energia. També els llegums, com llenties (en hamburgueses) o soja (milaneses), aporten proteïnes, energia i fibra.

* Oli per condimentar: és molt important per incorporar energia i vitamina E.

* Condiments i espècies: són imprescindibles per realçar els sabors i aromes en els menjars, fent-los més desitjables.

¿Cal “obligar” a menjar 3 o 4 vegades per dia, o cal fer-li cas al cos i, si el cos no demana, no menjar?

Sempre que sigui possible, han de menjar quatre vegades al dia: esmorzar, dinar, berenar i sopar. Les persones grans no solen sopar, però és important mantenir sempre un dinar lleuger per evitar un llarg període de dejuni i millorar una sèrie de funcions metabòliques en l’organisme.

Hi ha distincions pel que fa a la nutrició per a homes i per a dones?

Tenint en compte l’aportació calòrica, s’ha de fer la distinció. Per als homes es calculen 2.300 calories per dia i per a les dones 1.900, si realitzen alguna activitat física. Si estan en repòs, entre 1800-1600 calories per a tots dos sexes.

Hi ha menjars que ajuden a suportar alguna malaltia típica de l’adult gran?

Fer una correcta selecció d’aliments és imprescindible per transitar millor les malalties. Alguns exemples clars són el consum de vegetals per al tractament de la diabetis, la disminució o eliminació del consum de sodi en persones hipertenses, i la disminució de greixos en el tractament de dislipèmies.

Menjar a la tercera edat-2

Alguns menjars recomanats

* Budín de pollastre amb salsa verda amb vegetals al vapor.

* Milanesa de vedella amb puré mixt.

* Mandonguilles a la portuguesa sobre polenta ben cremosa.

* Pastís de vegetals amb formatge gratinat.

* Sorrentins de carbassa amb salsa bolonyesa.

* Pastís de patates.

* Vedelleta guisada.

* Pollastre al xampinyó amb puré de carbassa.

10 petits canvis per millorar la teva salut

Només cal modificar alguns hàbits per gaudir d’una vida plena i sana. Alguns senzills canvis com corregir la postura, variar la dieta, cultivar l’intel·lecte o cuidar les emocions provocaran una millora de la teva salut en cadena.

 

1. Cuida el teu cos
La prevenció i la detecció precoç de la malaltia són els dos pilars bàsics per mantenir l’estat de salut. A més de tenir uns hàbits de vida saludable, la vacunació és fonamental per a la prevenció. Pel que fa a la detecció precoç, la realització de revisions mèdiques periòdiques és clau: estudis urològics per al càncer de pròstata i ginecològics per càncers de mama i cèrvix, colonoscòpies per al de còlon, espirometria per MPOC, etc.

Recorda. Fer-te una revisió és la inversió que comporta el major benefici, el de la teva salut.

2. ¡Aquesta postura!
El mal d’esquena d’un dels malestars més estesos i més senzills de previndre. Fer exercicis de flexibilització amb pilates o ioga i potenciar la musculatura abdominal i dorsolumbar amb natació o al gimnàs són uns petits canvis amb els quals prevenir malalties de la columna.

Recorda. Té cura de la higiene postural en el treball i realitza un mínim de 10 minuts diaris d’exercici: previndràs el mal d’esquena i guanyaràs en benestar.

3. Menys plat i més sabata
Qualsevol persona que vulgui guanyar en salut, a més de millorar la dieta, ha d’augmentar la quantitat d’exercici físic. Fer 5 àpats al dia, entre les que no han de faltar un esmorzar complet format per lactis, fruites i cereals integrals i un sopar lleuger, no són suficients per estar sans: posar-se en forma ens ajuda a reduir els factors de risc cardiovascular, a més d’actuar com a relaxant emocional.

Recorda. Practica esport de forma habitual i posa’t uns objectius reals: et sentiràs millor.

4. Dorm prou (i una mica més)
No podem viure sense dormir. De fet, dormir prou (7-8 hores) i amb un somni de bona qualitat és fonamental per mantenir una vida saludable.

Recorda. Si dorms poc o malament, augmenta el risc de patir algunes malalties i disminueix la teva qualitat de vida. ‘Dormir bé és salut!

5. Dóna-li al play
Està confirmat: les persones més actives cerebralment estan més protegides contra el deteriorament cognitiu, el que es tradueix en benestar i prevenció de malalties com l’Alzheimer o la demència.

Recorda. Estigues actiu socialment, llegeix llibres i diaris, gaudeix de la música i la pintura, aprèn a tocar un instrument o un nou idioma, fes passatemps … Dóna-li treball al teu cervell i atura el deteriorament cognitiu!

6. Mulla’t!
L’aigua és fonamental per al cos humà, tant per ajudar al nostre organisme a recuperar la que es perd a través de l’orina, la suor o l’alè com per a realitzar un dels esports més complets i recomanables, en el qual es treballen tots els músculs, lligaments i tendons: la natació.

Recorda. Mai esperis a tenir set per beure aigua (una mitjana de 2 litres diaris) i intenta nedar a mínim un cop per setmana: el teu cos t’ho agrairà.

7. Reserva 5 minuts al dia per relaxar-te
Tot i que els factors de risc més coneguts (tabac, colesterol, hipertensió) són una part important, està comprovat que els factors psicològics també són un gallet de nombroses malalties cardiovasculars com l’ictus, l’angina de pit o l’infart de miocardi.

Recorda. Redueix les substàncies estimulants i gaudeix d’activitats relaxants (música, respiració, exercicis suaus com tai-txi): viure sense estrès és el secret d’una vida longeva i de qualitat.

8. Mira el cel cada dia
Hauràs notat que els teus ulls es ressequen molt els dies que fas un ús continuat del teu ordinador o el teu smartphone. Això pot danyar-los perquè genera estrès visual i fins i tot vista cansada i miopia. El millor consell per evitar-ho és intentar mantenir la pantalla almenys a 50 cm de distància i aplicar-te col·liri quan notis teus ulls secs.

Recorda. Pren-te un breu descans de les teves pantalles cada 2-3 hores, mira al cel o l’horitzó i parpelleja amb freqüència: guanyaràs en salut ocular.

9. Somriu!
Les emocions positives, com l’alegria, l’entusiasme, la satisfacció o l’orgull, són una font necessària de benestar i qualitat de vida i projecten una imatge nostra més atractiva, el que afavoreix que altres persones positives desitgin aproximar-se a nosaltres.

Recorda. Si evites somriure perquè no t’agrada l’aspecte de la teva boca, posa-li remei immediatament amb una ortodòncia, unes carilles de porcellana o un emblanquiment dental. Perquè si rius, alliberes l’estrès i l’ansietat i ganes en salut física i mental de manera immediata.

10. Estima’t molt
Veure bé és sentir-se bé. Si alguna part del teu anatomia no t’agrada, segueix els nou consells anteriors: esport, dieta equilibrada, maneig de l’estrès i abandonament dels mals hàbits. A més, la dermatologia i la cirurgia estètica t’ofereixen variades solucions com per millorar (cirurgia làser ocular, blefaroplàstia, augment de pit, etc.).

Recorda. L’elixir de l’eterna joventut no existeix, però està a la teva mà retardar l’envelliment i modificar la teva imatge.

CONSELLS PER A L’ADMINISTRACIÓ DE MEDICAMENTS

Abans de començar un tractament cal que coneguem les característiques bàsiques dels fàrmacs. Els medicaments són substàncies amb propietats curatives que serveixen per tractar o prevenir les malalties.

Poden actuar sobre la causa de la malaltia, o bé sobre els símptomes com el dolor o la inflamació; i finalment actuen també en la prevenció de malalties, com en el cas de les vacunes. Els medicaments poden estar compostos d’un o diversos principis actius, que són els que exerceixen l’efecte curatiu, i d’altres ingredients, anomenats excipients, necessaris per a la seva elaboració i per facilitar la seva acció.

La forma farmacèutica és la manera en què es presenten els medicaments perquè aquests puguin assolir la màxima eficàcia quan s’administren. Cada forma farmacèutica té la seva via d’administració. Entre les més habituals hi ha els comprimits, les càpsules i els xarops, que s’administren per via oral. Les pomades i cremes s’apliquen sobre la pell, i els col·liris per via oftàlmica. Un altre tipus de presentació dels fàrmacs són les ampolles injectables que s’administren a través de la pell i el múscul mitjançant injecció. També, trobem formes com els supositoris que s’administren per via rectal i els òvuls per via vaginal, entre d’altres.

Els comprimits i les càpsules s’han d’empassar acompanyats d’un got d’aigua, llevat que ens indiquin que hem de mantenir el comprimit sota la llengua fins que es dissolguin o que podem mastegar. No s’ha de buidar el contingut de la càpsula, ni partir o triturar sense consultar-ho amb el farmacèutic.

Per aplicar els col·liris o pomades oftàlmiques sobre l’ull hem de baixar lleugerament amb un dit la parpella inferior i un cop administrades les gotes del col·liri parpellejar lleugerament; en el cas de les pomades oftàlmiques hem de mantenir l’ull tancat durant un minut. Aquests preparats són estèrils però deixen de ser-ho un cop oberts, per això no s’han de guardar quan s’acabi el tractament.

Sempre hem de prendre el nombre de comprimits, càpsules o cullerades de xarop que ens indiqui el metge per a cada presa i fer-ho amb la freqüència prescrita durant tot el període de temps. A més, cal respectar la durada del tractament encara que desapareguin els símptomes o ens sentim millor, ja que correm el risc de recaure i en aquest cas, un segon tractament podria ser més perillós, llarg i costós per a la nostra salut. Durant el tractament hem de respectar les condicions de conservació dels medicaments normalment en llocs frescos, secs i protegits de la llum, llevat que s’especifiqui una altra cosa. Quan finalitzi el tractament no hem de guardar els medicaments davant el risc d’utilitzar-los malament o que caduquin. No llencis els medicaments a les escombraries, consulta al teu farmacèutic.

No ho oblidi: Pregunti sempre al seu farmacèutic. Ell l’informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d’adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

Detecció del cancer colorrectal

El cancer colorrectal és un tumor frequent

A l’any 2009, la Estratègia en Càncer del Sistema Nacional aprova la proposa de realitzar un cribat poblacional del càncer colo rectal en persones de 50 a 69 anys en periodicitat biennal.

En aquests moments si t’ofereixen participar en el programa de prevenció aprofita-ho i  PARTICIPA-HI !

Com desfer-se de l’acné de manera més natural

Hi ha molts tipus d’acne, però la forma més comuna passa durant l’adolescència, quan els nois/noies joves experimenten un augment dramàtic en els nivells d’hormones. Aquestes hormones assenyalen les glàndules de la pell per produir més greix. Quan aquest oli es barreja amb cèl·lules mortes, pot obstruir els porus de la pell i atrapar bacteris també. El resultat és sovint una àrea de teixit elevat que es caracteritza per inflor, enrogiment i pus. Aquests paquets també es coneixen com a “grans”, el símptoma més comunament associat amb l’acne.

L’acne pot ocórrer en qualsevol part de la cara, el coll, l’esquena o el pit, i els casos greus poden conduir a les cicatrius emocionals i físiques. Encara que l’acne lleu no pot prevenir-se del tot, pot prendre tres passos per minimitzar el seu impacte.

Suaument netegeu la vostra pell: tots els dies, renteu suaument la pell amb aigua tèbia. Evita restregar-te la cara massa fort o rentar-la amb massa freqüència. Fer-ho pot empitjorar el teu acne. També eviteu utilitzar productes per a la cura de la pell i el cabell que continguin excés d’oli. En el seu lloc, utilitzeu sabons per a la cura de la pell a base d’aigua que netegin suaument la vostra pell amb productes de farmàcia. A Farmàcia Torelló en tenim de molts tipus i marques.

Apliqueu ungüents tòpics: almenys un cop al dia, però no més de tres vegades al dia, apliqueu una pomada tòpica sense recepta a les àrees problemàtiques. Un dels millors productes és el que conté peròxid d’benzoil i àcid salicílic. El peròxid d’benzoil serveix per desendollar els porus obstruïts, mentre que l’àcid salicílic ajuda a eliminar les imperfeccions al pelar la capa superior de la pell. També són desitjables els productes que contenen oli d’arbre de te (comunament trobat en gels, cremes i locions) o alfa-hidroxiàcid. No obstant això, recordeu que si feu servir un producte amb massa freqüència, el vostre acne pot empitjorar. Així que limiteu les vostres aplicacions a menys de tres vegades per dia si el metge no  indica el contrari.

Eviteu el següent: assegureu-vos d’evitar els següents actes que poden desencadenar brots d’acne: sobreexposició al sol, ús de peces ajustades que freguin contra la pell, excés d’estrès, toc constant de la cara, treball amb olis o productes químics forts, sudoració excessiva, cabell penjant a la cara, o l’ús de productes per a la cura del cabell que contenen olis. També evita estrènyer els barbs. Esprémer els barbs pot provocar una infecció i / o cicatrius a llarg termini.

Mentre que l’acne lleu és molest, eventualment passarà. La majoria de les persones superaran l’acne als 20 anys, de manera que hi ha motius per ser optimistes. Feu que cada un dels passos anteriors sigui part de la seva rutina diària, i hauria de poder controlar el vostre acne. No obstant això, aquells amb casos més greus d’acne han de consultar un dermatòleg i després si us cal qualsevol recepta, a la Farmàcia Torelló us estem esperant.

La Generalitat estudia vies legals per perseguir els webs i les xarxes socials que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia a internet

El Govern català està treballant per modificar la legislació vigent per disposar d’eines legals per perseguir espais que fan proselitisme dels trastorns alimentaris a Internet

Imatge roda de premsa
·        La directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera —ens que lidera la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)—, ha anunciat que el Govern català està treballant per modificar la legislació vigent, que tal de disposar d’eines legals per perseguir de manera efectiva els webs, bloggs i xarxes socials que fan proselitisme dels trastorns alimentaris a internet
 
·        D’aquesta manera, el govern català atén la petició de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA, recollida en les conclusions dels treballs “Anorèxia i Internet” que al llarg de dos anys han analitzat l’impacte de continguts “no saludables” a la xarxa sobre pacients d’anorèxia i bulímia. A banda d’una regulació específica, les conclusions recullen recomanacions per a famílies, educadors, clínics, empreses i mitjans de comunicació per fer front comú davant la problemàtica
 
·        Aquest anunci s’ha fet en el marc de la plenària de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA, celebrada aquest matí a Palau Robert, on ha participat la nova presidenta de la Taula, Marcela Topor
La directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera, ha anunciat avui que el Govern està estudiant les vies legals per poder perseguir els webs, bloggs,i xarxes socials que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia a internet. D’aquesta manera, la Generalitat atén la petició de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), recollida en les conclusions dels treballs “Anorèxia i Internet”, que durant dos anys han analitzat l’impacte de continguts “no saludables” a la xarxa sobre pacients d’anorèxia i bulímia.
En el marc de la reunió plenària de la Taula de Diàleg per a la Prevenció delsCA, celebrada aquest matí al Palau Robert, Ribera ha explicat que des dels Departament d’Empresa i Coneixement, i de Salut, s’està treballant per dotar l’administració “d’eines legals” per poder actuar de manera eficaç contra la difusió a internet d’aquests continguts incitadors dels trastorns alimentaris. Ribera ha avançat que “des de la Generalitat estem treballant per poder perseguir d’una banda, els particulars que difonguin aquests continguts a internet i d’una altra, contra els hostings, les empreses que allotgen els webs, bloggs i xarxes que fan apologia dels trastorns alimentaris amb continguts que inciten a l’anorèxia i la bulímia”. La directora de l’ACC ha volgut destacar que “per crear aquest marc legal específic que ens permeti actuar com a administració estem treballant d’una manera possibilista, a partir de la modificació de lleis ja existents: el Codi del Consum i la Llei de Salut Pública”.
Així mateix, la plenària celebrada aquest matí, ha estat el primer acte oficial de la nova presidenta de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA, Marcela Topor, que ha volgut assumir aquest càrrec honorífic i així, fer costat a les accions de sensibilització i prevenció contra aquest tipus de malalties. Topor ha volgut destacar que “els trastorns alimentaris no són culpa de ningú, però són responsabilitat de tots”. Pel que fa a la problemàtica dels continguts a la xarxa que inciten a l’anorèxia i la bulímia, la nova presidenta de la Taula de Diàleg ha apuntat que els canvis legislatius en els quals està treballant la Generalitat seran una “molt bona eina per aconseguir una internet més segura que no comporti riscos per a la salut”.
 
Dues línies de treball: la Llei de Salut Pública i el Codi del Consum de Catalunya
A nivell legislatiu la Generalitat s’està treballant en dues línies d’actuació complementàries per donar-hi resposta: d’una banda, la Llei de Salut Pública, per actuar contra els particulars, i d’una altra, el Codi del Consum de Catalunya, per poder perseguir les empreses.
Pel que fa a la Llei 18/2009 de Salut Pública, s’està analitzant la modificació de l’article 55, que preveu l’establiment de sistemes de vigilància, de xarxes de comunicació, i d’anàlisi de dades que permetin detectar i conèixer la proximitat o la presència de situacions que puguin repercutir negativament en la salut individual o col·lectiva. La llei també permet el control de la publicitat i la propaganda de productes i activitats que puguin incidir en la salut, per tal d’ajustar-se a criteris de veracitat i evitar tot el que pugui suposar un perjudici per a la salut. La modificació d’aquest article permetrà la Generalitat actuar des de l’àmbit administratiu amb la mateixa eficàcia o més que la penal, per vehicular la prevenció, el control, la vigilància, i la presa de mesures cautelars, quan siguin necessàries.
L’altra línia de treball està analitzant la modificació del Codi del Consum de Catalunya (Llei 22/2010), com la norma que defensa els drets dels consumidors, entenent la seguretat i la salut com a drets bàsics de les persones consumidores. Amb aquesta premissa, s’incorporarà al text legal la definició del què són els trastorns alimentaris als efectes del Codi de Consum, i la llei reconeixerà una protecció especial a les persones que pateixen aquests trastorns, sobretot pel que fa a la promoció, la publicitat, l’oferta o qualsevol relació amb la comercialització de béns i serveis.
Així mateix, el Codi de Consum introduirà la prohibició de dur a terme activitats relacionades amb la posada en el mercat de béns i serveis que fomentin o indueixin als consumidors hàbits no saludables o trastorns de la conducta alimentària, i farà responsables a les empreses intermediàries de la Societat de la Informació –els hostings-, que acullin webs, xats, blocs…que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia, sempre i quan en tinguin coneixement i no actuïn per suprimir-los. Aquestes modificacions del Codi de Consum permetran perseguir aquest tipus de continguts a la xarxa, actuant directament contra els hostings, de manera que siguin aquests el qui controlin els continguts que allotgen.
 
Conclusions “Anorèxia i Internet”: recomanacions per a famílies i educadors, clínics, empreses, mitjans de comunicació, i societat en general
 
A banda de la petició d’un marc legal específic, els treballs “Anorèxia i Internet” glossen un seguit de recomanacions orientades als diferents agents implicats. En primer lloc, fa recomanacions a les famílies i cuidadors, insistint en la necessitat d’advertir a nens i adolescents del perill d’aquests continguts, tenint present que visitar pàgines d’apologia de l’anorèxia i la bulímia no és dissuassori, sinó que genera un efecte “reclam”.  També aconsella a pares i educadors mostrar als nens i adolescents hàbits saludables i acompanyar-los en l’ús d’internet, diferenciant segons l’edat entre continguts apropiats i no apropiats.
Pel que als professionals clínics, les conclusions recomanen treballar amb els pacients la presa de consciència de com afecten aquests tipus de continguts a internet en l’evolució de la seva malaltia, incorporar l’àmbit virtual i de les xarxes socials com a part de la història clínica, i informar les famílies. En relació a les empreses, se les recomana que s’impliquin en una internet més segura, eliminant els webs, bloggs, i perfils que facin apologia de l’anorèxia i la bulímia, i ajudant a posicionar continguts positius. En particular, les conclusions apunten que les empreses proveïdores d’internet han de vetllar per tal que els continguts relacionats amb aquestes malalties siguin rigorosos i respectuosos i no minvin la salut de la població.
Les conclusions també recullen recomanacions als mitjans de comunicació. Se’ls demana que quan informin dels trastorns alimentaris evitin esmentar paraules clau relacionades amb les pàgines que en fan apologia, ja que així es contribueix a alimentar l’efecte “curiós”, i que prioritzin la protecció de la salut dels menors en l’edició i difusió dels continguts. Finalment, es recullen recomanacions orientades a la societat en general. S’aconsella diversificar les fonts informatives, consultar fons especialitzades vinculades directament amb el TCA, i davant de qualsevol sospita consultar, i s’escau, denunciar continguts susceptibles de ser incitadors de trastorns a l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB). (consulta@acab.org)
 
 
En què treballa ara la Taula de Diàleg? Presentació “Anorèxia i Família”
 
Actualment, la Taula de Diàleg per a la Prevenció del TCA està treballant en la temàtica “Anorèxia i Família”, per tal d’estudiar el paper que juguen les famílies, tant com a agents preventius (abans de l’aparició dels trastorns), com a cuidadors (en pacients que ja han desenvolupat TCA). Sengles grups de treball de la Taula de Diàleg  -el grup de “família com a agent preventiu” i el grup “família cuidadora”- estan estudiant de forma monogràfica cadascun d’aquests rols.
En el paper de la família com a agent preventiu, l’interès d’anàlisi rau en aprofundir en el fet que la família pot potenciar factors de protecció en el desenvolupament dels trastorns alimentaris. De la seva banda, l’anàlisi de la família cuidadora se centra en aquest rol poc estudiat tot i la constatació que el paper de cuidador d’aquest tipus de pacient s’associa a elevats nivells d’ansietat i depressió. Precisament, amb l’objectiu d’aprofundir de forma metodològica en aquest aspecte, s’està realitzant una enquesta a familiars de malalts amb trastorns alimentaris que permetrà saber com les famílies afronten la malaltia, la informació de què disposen i la seva actitud vers al trastorn, entre d’altres.
L’enquesta permetrà disposar d’una mostra representativa de Catalunya ja que estan col·laborant centres d’arreu del territori, entre els quals els principals hospitals públics i alguns centres de tractament privats: Centre ABB (Barcelona); Hospital Clínic (Barcelona); Centre SETCA (Barcelona);  Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat); Hospital Sant Pau (Barcelona); Hospital de Bellvitge (Hospitalet de Llobregat); Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona); Unitat d’hospitalització Numància (Barcelona); Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (Barcelona); Mútua de Terrassa (Terrassa); Hospital Santa Maria de Lleida (Lleida); Hospital Joan XXIII (Tarragona); i Hospital Santa Caterina (Salt (Girona)).”
 
Context: 28.000 joves i adolescents a Catalunya pateixen trastorns alimentaris
 
Els trastorns de la conducta alimentària representen la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent de les societats desenvolupades i occidentalitzades. Afecten al voltant del 5% de les noies i un 11% presenten símptomes d’alt risc de patir-los. Entre la població adulta els especialistes alerten que hi ha clars indicis que pot estar augmentant la incidència. A Catalunya 28.000 adolescents i joves pateixen un TCA. La mortalitat en els casos de l’anorèxia està al voltant del 10%. Des la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentaris es considera que la detecció precoç és factor de bon pronòstic.
 
La Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària
 
La Taula de Diàleg va néixer al maig de 2012 fruit de la sol·licitud  de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia a l’Agència Catalana del Consum (ACC) per vetllar i intervenir en els factors socials i de consum que impacten en la proliferació d’aquestes malalties. El principal objectiu de l’ACC és la defensa de les persones consumidores i el primer dels drets és la salut i la seguretat, i amb aquesta finalitat impulsa i coordina la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària on estan representants diferents departaments de la Generalitat, sector empresarial, i fundacions privades de promoció de la salut i del món universitari.
La Taula de Diàleg vol contribuir a difondre una imatge corporal positiva i saludable, treballar de manera coordinada els diferents sectors (sanitari, educatiu, empresarial, mitjans) per dissenyar estratègies realistes per a la prevenció d’aquestes malalties, i traslladar el debat a la societat per sensibilitzar sobre la importància  de prevenir el greu problema dels trastorns de la conducta alimentària i en general els trastorns relacionats amb la imatge i el pes.
Un total de 21 institucions participen a la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la conducta alimentària: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Hospital Clínic de Barcelona, Hospital de la Creu i Sant Pau de Barcelona, Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia, Fundació-Institut dels Trastorns Alimentaris, Fundació Imatge i Autoestima, Confederació de la Indústria Tèxtil, Fundació FCB, Mango, Consell Català de l’Esport, Tv3, Associació Catalana de Dietistes- Nutricionistes (ACDN), Universitat Blanquerna- Ramon Llull, Hospital San Joan de Déu, Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Institut Català de les Dones, Centre ABB, SETCA i CESICAT.
Font:http://salutweb.gencat.cat  - Dimarts,20 juliol 2017
Telèfon de salut: 061 CatSalut Respon